آشنایی با جنبش زباله صفر و اهداف آن

یادداشت/سجاد حسینی
عضو هیات مدیره سازمان مدیریت پسماندهای شهرداری رشت

با پیوستن به “جنبش زباله صفر” بار بزرگی از روی دوش محیط زیست و چرخه مدیریت زباله برداریم.

کارشناسان می‌گویند به طور میانگین هر فرد روزانه حدود ۷۵۰ گرم زباله تولید می‌کند و متاسفانه بسیاری از شهروندان هنوز با ابعاد خطرناک تولید زباله‌های زیاد و هزینه‌ای که این کار روی دوش محیط زیست و مدیریت شهری می‌گذارد، آگاه نیستند.
می‌گویند حدود ۲۰ درصد از آلودگی متان در آمریکا به دلیل زباله‌هایی همچون پاک‌کننده‌ها، باتری و پسماندهای الکترونیکی و… است.
البته در کنار همه این آلودگی‌های فزاینده، پلاستیک و مواد پلاستیکی دشمن اصلی  آسیب‌رساننده به محیط زیست، به ویژه تالابها و دریاها است.
کارشناسان می‌گویند شرایط ورود پلاستیکها به طبیعت آنقدر بغرنج است که به ازای هر یک میکروپلانکتونی که در دریا وجود دارد، ۳۶ میکروپلاستیک وارد دریاها می‌شود و از آنجایی که مدت زمان مورد نیاز برای تجزیه پلاستیک به قدری زیاد است که این مدت طولانی وجود پلاستیک در دریاها سبب از بین رفتن چیزی بیش از ۹۰ درصد آب آشامیدنی کره زمین می‌شود.
اما نکته اصلی اینجا است که طبق آمار تنها حدود ۹ درصد این میزان از پلاستیک وارد شده به طبیعت بازیافت می‌شود و چون حجم تولید و سرعت اضافه شدن این ماده مخرب به طبیعت آنقدر زیاد است که از محاسبه خارج است، عملاً مدت زمان لازم برای بازیافت پلاستیک در طبیعت وجود ندارد.
از سوی دیگر فرآیند پیچیده بازیافت و تبدیل مواد نیازمند صرف انرژی و هزینه‌های بسیار و نیروی زیاد است تا شرایط برای امکان بازیافت پسماندهای خشکی که از پسماندهای تر تفکیک می‌شوند، به خوبی در این چرخه قرار گیرند.
در حقیقت کاهش تولید زباله‌ها، استفاده‌ی درست و مجدد، بازیافت و تبدیل مواد اهدافی است که در جنبش “زباله صفر” دنبال آن می‌توان رفت.
شاید بسیاری از افراد جامعه ، عنوان این جنبش جهانی را در فضای مجازی و رسانه‌های دیجیتال شنیده باشند که در بسیاری موارد با بهره‌گیری از نیروی تجربه، فکر و ایده‌های خلاقانه برای کاهش میزان زباله‌های وارد شده به طبیعت و به ویژه مواد پلاستیکی می‌کاهد.
به هر حال در زمینه تفکیک زباله‌ها از مبدا باید نگاه کنیم و از تجارب ارزشمند جهانیان در این زمینه بهره ببریم. یکی از این تجارب خوب و مفید همین جنبش “زباله‌صفر” است که شهروندان رشت نیاز است آگاهی‌های خود در این زمینه را افزایش دهند تا بتوان به کمک اجرای درست این جنبش اجتماعی، از حجم و میزان زباله‌ها در شهر کاست.

  نظرات